Ezta Agro

Kakao Hakkında

Kakao Ekvator 10 derece kuzey ve 10 derece Güney'inde yer alan bir kuşakta yetişir.

Forastero ağacı bugün için en sık yetiştirilen ağaç tipidir.
Endonezya, Fildişi ve Ghana kakaonun en çok yetiştiği bölgedir. Bitki adı Theobroma “Tanrı'ların yiyeceği” anlamına gelir ve Latin Amerika'da çok eski bilinen bir bitkidir. Azteklerde kakao para birimi olarak kullanılmıştır. Kakao iklimi sıcak olan ve toprak tipi su absorbsiyonu ve drenajı iyi olan bölgelerde yetişir.

Yılda iki kez hasat olur. Toplanan kakao bitkileri içinden taneler yani çekirdekler çıkarılır ve doğal fermantasyona tabii tutulur, bu süreçte onları yağmurdan korumak için üzerine muz yaprakları örtülür Bu esnada çekirdek içi ısısı 50°'ye kadar ulaşır ve
içindeki acı ve nahoş tat gider, gerçek kakao tadı ve lezzeti
oluşmaya başlar (3-5 gün) Sonrasında sonra güneş altında
kurumaya bırakılırlar yedi gün kadar burada kalır. Fermantasyon ve kurutma işlemi kakao çekirdeklerinin kalitesini belirler. Nem %8'e kadar düşer ve özgün ağırlıklarının neredeyse yarısını
kaybederler.

Güneşte kurutma işlemi ve fermentasyon işlemi biten kakao
çekirdekleri daha sonrasında ön temizleme, yıkama, karıştırma, kurutma, öğütme ve rafine gibi modern yüksek teknolojik üretime tabi tutulur. En son paketlemeye gelir ve nihai ürünler elde edilir.

Kakao tozu elde edilen kakao kitlesinin öğütülmesi ile elde edilir. 

Kakao kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyumdan zengindir. Yine lif olarak zengindir, az yağlıdır bu yüzden sağlıklı bir enerji kaynağıdır. İyi bir besindir “doğal moral verici şifa” olarak bilinir. 

Kalp hastalıklarını önler, tansiyonu indirir, vücudu soğuk algınlığı ve diyabete karşı korur, Flavonoidlerden zengin olduğu için
antioksidandır. Doymamış yağ asitleri içerir. 

Firmamız yıllık 17.000 ton kapasiteye sahip olup Endonezya Fildişi ve Gana orijinli çekirdeklerin karışımıyla üretim yapmaktadır.
Böylece serbest yağ asidi miktarı düşürülmüş ve Kakao kalitesi yükseltilmiş olur.

Tedarikçi firmalarımızın ISO  22.000, Helal ve HACCP sertifikaları mecuttur.

Kakaodan elde edilen ve bugün dünya üzerindeki en değerli yağ grubu olarak kabul edilen Kakao yağı sadece yüksek kaliteli
çikolata yapmada değil aynı zamanda kozmetik ve ilaç sanayine ait bir çok ürünün üretilmesinde kullanılır.